Vilpittömän rakkauden vastaanottaminen


Puhuimme hiljattain ystäväni kanssa siitä, miten vaikeaa on joskus ottaa vastaan vilpitöntä rakkautta ja huomionosoituksia. Tarkoitan vilpittömällä rakkaudella sitä, että ihminen arvostaa ja kunnioittaa toista täydestä sydämestään, huolehtii hänestä ilman että sitä tarvitsee erikseen pyytää ja tekee palveluksia odottamatta saavansa siitä vastapalvelusta.

Ystäväni mietti, miten suhtautua ilman epävarmuutta siihen, että mies pitää häntä maailman kauneimpana naisena ja haluaa todella olla läsnä hänen elämässään. Minä puolestani olen kysellyt omalta mieheltäni, mitä kummaa hän oikein näkee minussa ja miten hän jaksaa olla kanssani silloinkin, kun kiukuttelen väsyneenä tai hormonipäissäni. Mieheni vastaa aina: ”Koska sinä olet minun rakkaani.”

epäluottamus

Miksi joskus on niin vaikeaa ottaa vastaan rakkautta?

Sekä minä että tämä ystäväni olemme aiemmin kokeneet pettymyksiä vastakkaisen sukupuolen taholta. Elämissämme ei ehkä ole ollut sellaisia miehiä, edes isiä, jotka olisivat kohdelleet meitä kuin kukkaa kämmenellä. Olemme kokeneet, että emme riitä miehille omina itsenämme. Meiltä on ehkä vaadittu liikaa tai meitä on moitittu ja syyllistetty. Miessuhteissamme olemme saattaneet kokea valehtelua, huiputtamista ja selkään puukottamista.

Tässä kohtaa on syytä mainita, että samoja kokemuksia on sekä naisilla että miehillä. Selkäänpuukottajia löytyy molemmista sukupuolista.

Kitkerät kokemukset aiemmissa ihmissuhteissa vaikuttavat vääjäämättä paitsi ihmisen käsitykseen itsestään, myös käsitykseen muista ihmisistä, etenkin vastakkaisesta sukupuolesta. Kun tarpeeksi monta kertaa kuulee pahoja sanoja usean eri ihmisen suusta, siihen saattaa alkaa itsekin uskomaan. Itsetunto alkaa horjua ja mieleen saattaa juolahtaa epäilyksiä siitä, ettei ole tarpeeksi viehättävä, kiinnostava, hauska, rento, fiksu tai menestynyt löytääkseen todellista rakkautta. Toisaalta voi olla niinkin, että itsetunto on kohtuullisen hyvä, mutta luottamuspulan takia kaikki naiset tai miehet näyttäytyvät petkuttajina, joita on syytä vältellä.

Kitkerät kokemukset aiemmissa ihmissuhteissa vaikuttavat vääjäämättä paitsi ihmisen käsitykseen itsestään, myös käsitykseen muista ihmisistä.

Parisuhteet ovat luonteeltaan intiimejä; näytämme kumppanillemme sellaisia puolia itsestämme, joita emme yleensä näytä muille. Tämä tekee meistä emotionaalisesti haavoittuvia. Parisuhteessa koettu epäluottamus osuu arkaan paikkaan, koska parisuhde on jo lähtökohtaisesti tietyllä tavalla syvempi kuin muut ihmissuhteet. Parisuhteen molemmilla osapuolilla on suuri valta satuttaa toisiaan, mutta samalla myös uskomaton tilaisuus opettaa toisilleen hellyyttä, huolenpitoa, kumppanuutta ja rinnalla pysymistä kovassakin aallokossa.

vaikea isäsuhde

Minulla ja ystävälläni ei  aiemmin ollut juurikaan kokemuksia siitä, millaista on tulla pyyteettömästi rakastetuksi miehen toimesta. Emme yksinkertaisesti olleet tottuneet siihen. On luonnollista olla aluksi hämmentynyt siitä, mitä oikein on tapahtumassa ja onko tässä jokin koira haudattuna. Aiemmat kokemuksemme ovat osoittaneet, että vastakkaiseen sukupuoleen ei voi luottaa, joten varjelemme itseämme ja olemme ensialkuun pidättyväisiä uusissa ihmissuhteissa.

Toinen huomionarvoinen seikka on, että sekä ystäväni että minä olemme jo nuorina ajautuneet tilanteisiin, joissa on täytynyt olla vahva ja pärjätä pääsääntöisesti yksin. Meistä on kasvanut kylmäpäisiä naisia, jotka ovat joutuneet selviytymään ilman miestensä tukea. Ajan myötä olemme niin tottuneita olemaan yksin ohjaksissa, että miehen tupsahtaminen elämiimme onkin saattanut saada meidät hetkellisesti häkeltymään: ”Miten tuo istuu nykyiseen elämäntyyliini? Mikä hänen roolinsa on? Tekeekö HÄN nyt osan niistä kotiaskareista, jotka olen tähän mennessä tehnyt yksin? Pitääkö minun tehdä talossani tilaa toisellekin? Olinhan jo vakaasti luullut, etten koskaan tule löytämään ketään!”

Meistä oli kasvanut kylmäpäisiä naisia, jotka ovat joutuneet selviytymään ilman miestensä tukea. Miehen tupsahtaminen yhtäkkiä elämään tuntui siksi häkellyttävältä.

Kuten kirjoitan artikkelissani Miltä tavoitteen saavuttaminen tuntuu?, positiivinenkin muutos, kuten kumppanin löytäminen, voi ensin jopa vähän järkyttää. Jos ihminen oli jo päättänyt hyväksyä sen, ettei hän koskaan löydä elämänkumppania / pääse unelmiensa matkalle Unkariin / perusta omaa yritystä, voi olla järisyttävää tajuta, että elämä päätti sittenkin toisin. Kaikki se, mihin hän oli siihen mennessä uskonut, kuten että vastakkaiseen sukupuoleen ei voi luottaa, osoittautuikin kyseenalaiseksi tai jopa vääräksi tulkinnaksi. Sellainen vavisuttaa hetkellisesti omaa uskomusjärjestelmää. Se voi herättää kysymyksiä siitä, mitä MUUTA voi vielä tapahtua.

Ei siis kannata säikähtää tai syyllistyä, vaikka parisuhteen tai muun elämänmuutoksen alussa tuntisikin outoja tunteita. On täysin ymmärrettävää, että pää ei ole vielä ehtinyt tottua uuteen tilanteeseen. Ei se, että tapahtuu jotain ihanaa, tarkoita sitä, että siihen pitäisi suhtautua koko ajan liput liehuen. Sinulla on lupa hämmästellä ja vatvoa tilannetta, koska se on osa sitä prosessia, jolla sopeutat itseäsi uuteen elämäntilanteeseen.

Kun lemmikki tuodaan uuteen kotiin, sille täytyy antaa aikaa tutustua uuteen ympäristöönsä. Eläin saattaa hakeutua omiin oloihinsa ja lämmetä hitaasti uusille omistajilleen. Järkevä lemmikinomistaja ymmärtää, että eläin on hieman stressaantunut ja että siltä ei pidä vaatia sellaista, mihin se ei ole vielä itse valmis.

Miksei sama pätisi meihin ihmisiin?

rakasta itseäsi

Lue myös:

Seurustelukumppanin löytäminen

Vahvuudet

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s